Navigation

De Omgeving

Ontdek wat de omgeving te bieden heeft

By Penheden In

Verken de omgeving

Värmland ligt in het midden van Zweden en heeft talloze meren (10.513) vele natuurreservaten, skipistes, wandelpaden, musea, bergen en beekjes. In de natuur (77% van de oppervlakte van de provincie bestaat uit bos) vind je roofdieren die je in Nederland niet snel zal aantreffen; namelijk de beer, wolf, lynx en veelvraat. Ook leven er veel elanden in Värmland, rond de schemering kom je ze al snel langs de kant van de weg tegen.

varmland

Värmland behoort met zijn omvang van 17.500 km2 tot een van de grotere provincies van Zweden. Omdat er slechts 274.000 mensen wonen komt het gemiddeld aantal bewoners op 16 per km2. (In Nederland ongeveer 400 per km2) In Värmland is de grootste gemeente die van Torsby en Karlstad de gemeente met de meeste inwoners. De verschillende regio’s hebben allen een andere uitstraling en activiteiten te ondernemen.

In het westen van Värmland ( Årjäng, Arvika en Eda) kan er erg prettig gewandeld worden in bijvoorbeeld het natuurreservaat Glaskogen.

vanern

Het zuiden van Värmland (Grums, Kil, Forshaga, Säffle, Karlstad, Kristinehamn) liggen veelal aan de rivieren en aan het grote meer Vänern zodat het hier goed vertoeven is per (rondvaart) boot en wordt er veel gevist. In de steden Kristinehamn en Karlstad kan men tevens lekker winkelen.

Het oosten van Värmland (Storfors en Filipstad) staan vooral bekend om de vroegere ijzerindustrie. Men kan hier enkele oude ijzermijn en mineraalmusea bezoeken of waterpret beleven aan het Bergslagskanal.

wpsuune

In het midden van Värmland (Munkfors, Sunne en Hagfors) is veel natuurschoon en zijn vele leuke recreatieve activiteiten te ondernemen; bijvoorbeeld een waterpark in Sunne of de Golfbaan in Råda. Er zitten veel campings en er worden activiteiten zoals GPS-tochten, safari’s, kanotochten en dergelijk georganiseerd.

Het noorden van Värmland (Torsby) is wat ruiger van natuur; hier vind je de wat grotere ski-pisten zoals Branäs en Hovfjället, de ski-tunnel in Torsby en verschillende beekjes en ruigere natuurreservaten.

Zweden

Zweden is het grootste land van het Scandinavisch schiereiland. Het land strekt zich uit van de gematigde klimaatzone in het zuiden tot de subarctische in het noorden. U kunt in Zweden eindeloos zwerven, per auto, fiets of te voet, want het is nergens druk. Het Zweedse landschap is fascinerend, met veel rust en ruimte. De natuur kan spectaculair zijn en nodigt uit tot avontuur. De grote nationale parken zijn de laatste wildernissen van Europa, waar de natuur nog zelf het leven bepaalt.

De Zweedse keuken kent een ‘lekkernij’ die niet bij iedereen in de smaak zal vallen: surströmming. Dit is gefermenteerde haring die ingeblikt is. Door het rottingsproces komt er zo veel gas vrij, dat de blikken al in de winkel bol staan. Het is dan ook verstandig deze blikken buiten te openen. Een andere specialiteit is de smörgåsbord: een buffet met allerlei warme en vooral koude gerechten. Hoewel u tegenwoordig zo veel drank mag importeren als u maar wilt, blijven alcoholische dranken in Zweden duur en moeilijk verkrijgbaar (uitsluitend bij de staatswinkels van Systembolaget.

In het huis liggen mappen met informatie/folders en kaarten.